Бизнес и технологии

Планът за растеж на Западните Балкани ще донесе 6 милиарда евро в региона

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Belgrade Serbia AP Изглед от Белград, Сърбия. Снимка: АП, архив.

Пари срещу реформи. Така може да се опише планът за растеж на Западните Балкани, който ще привлече общо 6 милиарда евро в страните от региона, включително Сърбия. За да започнат плащанията, е необходимо държавите да приемат програми за реформи – обширен документ, който трябва да включва списък и последователност на изпълнение на реформите.

Сърбия е изпратила в Брюксел своята програма, тя е във фаза на вътрешни консултации.

 

Не е останала много работа, но няма и време. В началото на септември първо Европейската комисия и после и държавите-членки трябва да потвърдят програмите си за реформи. Засега са пет, за съжаление Босна и Херцеговина не е готова със своя документ. Това е необходимо, за да изготви рамково споразумение за безвъзмездната помощ – заемът, който Комисията ще изтегли от наше име.

Таня Мишкевич – министър на европейската интеграция на Сърбия

Реформите са разделени на количествени и качествени и ще служат като условия за плащанията и всяка стъпка ще има времева рамка за прилагане. Средствата ще бъдат отпускани два пъти годишно въз основа на искане от бенефициента и проверка на Комисията. Предварително финансиране се предвижда до края на 2024 г.

Сред условията са зачитане на демократичните механизми, т.е. многопартиен парламент, свободни и честни избори, медиен плурализъм, независима съдебна система, върховенство на закона... Към Сърбия и Косово има допълнително изискване – нормализиране на отношенията им.

 

Това са повече политически условия и Европейският съвет ще ги приложи или не, според политическата си оценка. Можем да очакваме известна гъвкавост. Но по отношение на програмата за реформи ще се следи строго дали всяка стъпка е приложена в рамките на определените срокове.

Александър Ивкович – Европейски Западни Балкани

От споменатите 6 милиарда евро, 2 милиарда ще бъдат директно изплатени към бюджетите на страните от Западните Балкани, докато 4 милиарда ще постъпят под формата на заеми. Според някои предварителни оценки, Сърбия може да получи по плана 1.630 млрд. евро.