Европа

На тъмно и горещо: Срив на енергийната мрежа остави много хора без ток на Балканите

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Прекъсвания на електрозахранването засегнаха няколко страни на Балканите.

Сривът в енергийната мрежа се случи наред с гореща вълна в региона, вдигнала температурите до над 40 градуса.

Хърватски официални представители обясниха аварията с дефектната енергийна инфраструктура между Гърция и Албания.

Не искам да правя прибързани заключения, но предварителната информация сочи, че мрежата между Гърция и Албания се е сринала. Но това е непотвърдена информация.

Данко Блажевич – ръководител на Електроразпределение Хърватия

В Босна прекъсването на електрозахранването е било причинено от проблем в регионална разпределителна мрежа, докато в Албания хвърлиха вината върху "екстремните горещини".

В Черна гора претоварването на мрежата, причинено от свръхпотребление и съчетано с високите температури, е довело до спирането на тока.

Не е необходимо толкова голямо потребление, защото това претоварва електропреносната мрежа. Трябва да бъдем по-внимателни, молим гражданите за търпение. Това са извънредни ситуации, които не се срещат често. Правим всичко възможно да отстраним аварията.

Саша Муйович – министър на енергетиката на Черна гора

Черна гора, Хърватия, Босна и Херцеговина и Албания споделят крайбрежието на Адриатическо море, а техните електропреносни мрежи са свързани от 1990 г.

Сегашният срив в енергийната инфраструктура причини затваряне на предприятия, големи задръствания в трафика и прилагане на спешни мерки за безопасност в целия регион.