Свят

Учени съобщиха: Последните 12 месеца са счупили всички рекорди за горещини

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Месец след месец температури по целия свят чупят рекорди. В същото време учени и политици предупреждават за нарастващата вероятност планетата скоро да надхвърли лимита за затопляне, определен на историческите преговори за климата в Париж през 2015 г. С покачването на температурите по целия свят за някой хора може да е трудно да разберат какво означава всеки един счупен рекорд.

 

Какво можем да очакваме за това лято. Изменението на климата повишава сериозно температурите. А след това добавяте и факта, че лятото винаги е горещо, така че можем да очакваме по-топло от нормалното лято. Ще бъде много горещо. И важното е, да знаете, че това ще е новото нормално състояние. Не става въпрос само за това лято. Става въпрос за това, че всяка година до края на живота ви ще става все по-гореща.

Андрю Деслър, професор по атмосферни науки, Тексас, A&M

Миналия месец агенцията на Европейския съюз за наблюдение на климата „Коперник“ обяви, че май месец е бил най-горещият в историята, отбелязвайки 12-ия пореден рекорд. Отделно от това Световната метеорологична организация изчисли, че има вероятност почти едно към две, че средните глобални температури от 2024 до 2028 г. ще надхвърлят очакваната граница на затопляне от градус и половина. 

 

Искам да кажа, че това е бъдещето. Това е малък предварителен преглед на бъдещето. И след 10 или 20 години хората ще погледнат назад към това и ще кажат: Не мога да повярвам колко по-приятно е било времето. Бих искал отново да е толкова хубаво.

Андрю Деслър, професор по атмосферни науки, Тексас, A&M

Учените, занимаващи се с въпросите на климата, са категорични, че използването на изкопаеми горива трябва да бъде преустановено, за да се предотвратят най-тежките последици от изменението на климата. Изгарянето на изкопаеми горива - нефт, газ и въглища - е основният фактор, който допринася за глобалното затопляне, причинено от човешката дейност. Възобновяемата енергия се развива бързо, но трябва да се развива още по-бързо. За целта ефективността се проучва, разработва и внедрява в цялата икономика.