Свят

ООН: Климатът вече съперничи на войните като двигател на хуманитарните нужди

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Ръководителят на хуманитарната служба на ООН Мартин Грифитс заяви, че климатът вече съперничи на войните като двигател на хуманитарните нужди. В интервю за Асошиейтед прес той засегна теми като войната в Близкия Изток и липсата на хуманитарна помощ за засегнатите от конфликти райони. 

 

Лидерите в много конфликтни райони се интересуват повече от властта и политическото съперничесто отколкото от обикновените хора. Това заяви в интервю за Асошейтед Прес ръководителят на хуманитарната служба на ООН Мартин Грифитс. Той добави, че хуманитарните работници в разкъсваните от конфликти страни виждат последствията от този провал всеки ден. В интервюто си той наблегна и на ситуацията в Близкия изток. 

 

 

Дипломацията може да доведе до резултати. може би най-показателен пример е Газа. Това е трагедия, която би могла да бъде избегната. Това ни напомня и за готовността на ключови държави да се ангажират с политичеса дипломация. Усилията, които бяха положени от много правителства в подкрепа на палестинския народ ни казват, че това може да бъде направено. 

Мартин Грифитс , заместник-генерален секретар по хуманитарните въпроси и координатор за спешна помощ в ООН

Организацията на обединените нации е критикувала израелските сили за възпрепятстване на доставките на помощи и призова за отваряне на всички гранични пунктове и за гарантиране на сигурността на хуманитарните работници и конвоите. Израел многократно е обвинявал ООН, че не доставя достатъчно помощи в Газа.

 

Изгубили сме страстта си към мира и липсата му в този разделен геополитически свят. Липсата на политическата дипломация, която е централна част от начина, по който прекратяваме войните, е нещо, за което дълбоко съжалявам. 

Мартин Грифитс , заместник-генерален секретар по хуманитарните въпроси и координатор за спешна помощ в ООН

Той потвърди участието си на конференция организирана от ООН в Йордания. Нейната цел е да ускори представянето на спешна хуманитарна помощ за газа. Той подчерта, че климатът вече съперничи на войните като двигател на хуманитарните нужди. От сомалийския полуостров до конфликтни зони като Судан и Газа до климатични събития, включително наводнения в Либия и Пакистан.