Европа

Ветрове от Африка повишават рисково температурите в Южна Европа

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Ветрове от Северна Африка повишават температурите в Южна Европа, включително в Италия и балканските страни. В осем града в Италия са издадени предупреждения за горещини. Експертите се опасяват, че това може да бъде най-горещата година в историята. Предишният рекорд беше 48,8 градуса през 2021 г. В старият континент горещините оказват драстично влияние върху ежедневието, а жителите се опитват да се адаптират към температурата. В Лондон професор Люис Халси и други изследователи проучват какво се случва с телата ни, когато страдаме от топлинно изтощение.

Ако температурата надвиши 40 градуса, тогава навлизаме в рискова зона. Именно тук започват да се появяват проблеми. Органите на тялото могат да започнат да отказват или да работят по-неоптимално. Причините за това могат да бъдат така наречената денатурация на протеините. Протеините започват да променят формата си и някои от тях започват да се разкъсват. Получават се много ранни признаци на ефективно готвене.

Люис Халси, професор по физиология, Университет Роухемптън

Властите в Северна Македония призовават хората да останат на закрито. Миналата седмица гръцките власти бяха принудени да затворят Акропола, тъй като температурите надхвърлиха 40 градуса, а в Турция температурите по крайбрежието бяха с 12 градуса над сезонните норми.