Европа

Северна Македония може да напусне инициативата "Отворени Балкани"

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Членството на Северна Македония в инициативата "Отворени Балкани" е поставено под въпрос, тъй като новата власт в Скопие все още не е обявила позицията. Но докато беше в опозиция, ВМРО-ДПМНЕ блокираше закони, които трябваше да бъдат приети в рамките на инициативата. 

Подкрепям всички идеи за сътрудничество. Въпреки че виждам много паралели между отворени балкани и берлинския процес, когато стартира ''Отворени Балкани'' бях убедена в правотата на инициативата от тези, които сега твърдят, че са готови да я напуснат. Аз подкрепям всички инициативи.

Гордана Силяновска Давкова, президент на Република Северна Македония

Съединените щати подкрепят инициативата ‘’Отворени Балкани’’. Но от тази общност отсъстват Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово.

В този контекст новият президент Гордана Силяновска Давкова обяви, че Балканите ще бъдат преди Европа, преди Брюксел, и че ще бъде подкрепено всяко балканско сътрудничество. Смятам, че инициативата "Отворени Балкани" също принадлежи там. Когато силно реформираме нашия вътрешен пазар, вътрешни системи, всички ние ще бъдем по-добри кандидати за членство в Европейския съюз.

Ивона Талевска, журналист

Свободното и по-бързо движение на хора, стоки и капитали, по-лесното наемане на работа на гражданите на Албания, Сърбия и Северна Македония в останалите държави са само част от ползите, които инициативата носи.

Отворените Балкани не вредят на никого. Вероятно вреди само на някои политици, които живеят в миналото и не гледат в бъдещето. Ще мине много време преди хората да разберат как Отворените Балкани носят ползи за всички граждани.

Ивона Талевска, журналист

Позицията на представителите на албанските партии беше част от предизборната кампания поради влиянието на Алабин Курти, който е против Отворените Балкани. Те твърдяха, че само конституционните промени и Берлинският процес приближават Скопие до Европейския съюз.  

Албанската общност няма решаващо влияние, независимо от факта, че албанците в Македония оказват политически натиск.

Бранко Геровски, политически анализатор

От създаването на "Отворени Балкани" търговията между Северна Македония и Сърбия се е увеличила с 50 процента, обменът между Скопие и Тирана - с 40 процента, а общият обмен между трите страни се е увеличил с 25 процента.