Политика

Историкът Наум Кайчев: Преговорна рамка за членство в ЕС не е предоговаряна, няма да се случи и с РС Македония

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Никога преговорна рамка не е била предоговаряна в историята на ЕС, още повече, че се изисква единодушие по важни въпроси. Така доц. Наум Кайчев - историк и зам.-председател на Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси с Република Северна Македония, коментира в ефира на предаването PrimeTime заявеното намерение от новия премиер Християн Мицкоски евентуално предоговаряне на условията за членство на страна, свързани с вписването на българите в конституцията. 

"Очевидно, че част от западните представители в Скопие имат повече надежди. Мицкоски все пак се закле в конституционното име на Северна Македония, за разлика от президента", допълни Кайчев.

Новото правителство в Скопие започна да не изпълнява и Преспанското споразумение, което е свързано с името на държавата. Очевидно е, че договорите са за това - да се спазват, и би трябвало да се назовава, както е по конституция, каза той.

Според него в Скопие ще има и влияние на Сърбия, но Северна Македония като член на НАТО не може да отиде в някаква друга геополитическа посока.

От насилие над българи в Северна Македония никой не печели, заключи Кайчев.

Целия разговор във видеото.