Европа

Все повече млади хора напускат Северна Македония и региона на т.нар. Западни Балкани

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Изтичането на мозъци е голям проблем за шестте страни от Западните Балкани – начело със Северна Македония.

Темпото и интензивността на този процес превърнаха региона в един от водещите по емиграция в света. Изследване на германския фонд "Маршал" сочи, че държавите от региона ще загубят от една четвърт до една втора от квалифицираните си млади граждани в следващите 10-20 години.

Основната причина за емиграцията е разочарованието от високите нива на корупция в държавните институции и липсата на възможности за развитие.

Борян Йовановски – журналист

Петър Барлаковски е стипендиант на министерството на образованието в Северна Македония. Завършил е следдипломна специализация във Великобритания, но никой в родината му не проявява интерес към знанията му.

Държавата не функционира. Няма никакво бъдеще. Институциите са корумпирани, не виждаме върховенство на закона. Няма подобрение в икономиката или образованието. Втората причина е позицията ни в международната общност, по-конкретно в Европейския съюз. Тази перспектива е твърде далечна за нас, колкото беше и преди 10 години.

Петър Барлаковски – стипендиант на министерството на образованието

Въпреки че министерството на образованието харчи милиони евро за стипендии за обучение на млади хора в Европа, след това интересът към тях е нулев.

Министерството няма данни колко студенти завършват висшето си образование в чужбина и дали после се връщат в Македония.

Ристо Савески – председател на Младежки образователен форум

Тези, които вече са се реализирали зад граница, не смятат да се връщат в родината си.

„Македония все още е доста изолирана от Европейския съюз и неговите ценности. Завръщането ще бъде голямо предизвикателство. Трудно бихме се справили със сегашната реалност“, казва Александра Стевановска – емигрант във Великобритания.

Шестте държави от Западните Балкани губят с бързи темпове населението си. Заради масовата емиграция, през последните три десетилетия Сърбия е загубила 9% от гражданите си, Северна Македония – 10%, Босна и Херцеговина – 24%, а Албания – 37%.