Европа

Анализатори: РСМ не иска да стане част от Европейския съюз

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Тъжно е човек да вижда как един народ, който е не само братски, но и най-близък до нас като северномакедонския, се отнася към нас с едно недопустимо отношение. Много фатално е това, че се отрича общата ни история и корени. Това коментира историкът и дипломат проф. Кирил Топалов по повод думите на дясната ръка на премиера на Република Северна Македония Християн Мицкоски - Александър Николоски, който използва по адрес на българите изрази като "нецивилизовани" и "мизерни".

Според проф. Топалов, докато все още държавниците на съседната ни страна са искали да станат част от Европейския съюз, те са признавали общото минало и корени на страните ни.

Аз съм абсолютно убеден, че от едно известно време насам те не искат членството в Европейския съюз, а и да го поискат, Белград няма да им го позволи, а на Белград няма да го позволи една друга, по-голяма столица – Москва. Те не искат да влязат в ЕС, но очевидно трябваше да мине дълго време, докато ние го проумеем, защото ние мислехме, че те много искат и се чудехме как да им помогнем, и се учудвахме още повече, че те правят всичко възможно да не им помогнем.

проф. Кирил Топалов, дипломат

Според него Северна Македония е тотално зависима от Сърбия.

Журналистът от БНТ Николай Кръстев  също изрази позиция, че именно Белград не позволява на Скопие присъединяване към ЕС.

На тях им трябва нестабилност и проблеми, особено докато не е решен големият косовски въпрос, който е централен за сигурността в нашия регион. В тази конфигурация аз бих добавил и Будапеща, които им дават многомилионни заеми. Това трябва да ни притеснява, защото Унгария е наш съюзник в НАТО и ЕС.

Николай Кръстев, журналист

Трудно е да се каже какво трябва да направи България в тази ситуация, след като пред себе си имаш нелогични реакции от най-високо равнище, коментираха още проф. Топалов и Николай Кръстев.  

Целия разговор вижте във видеото.