Общество

Никица Корубин, македонска общественичка: ВМРО-ДПМНЕ умишлено влошава отношенията с България

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Отношенията между Република Северна Македония и Република България последните няколко години, особено след приемането на преговорната рамка на ЕС, се влошават все повече. За съжаление трябва да призная, че това идва от наша страна. С наближаването на старта на преговорите с ЕС, когато остана единствено условието за конституционните промени, този процес кулминира.“

Това каза в интервю за Euronews Bulgaria македонската общественичка и бивш депутат в Собранието на Република (Северна) Македония Никица Корубин.

„Беше логично да се стигне дотук, защото управляващата сега партия ВМРО-ДПМНЕ беше поела курс към конфронтация с България и Гърция още докато беше опозиция“, отбеляза тя.

Последните сътресения в междудържавните ни отношения са резултат от това, че вече няма други пречки за започването на преговорите с ЕС, освен, де факто, нашето самоблокиране.

Никица Корубин, македонска общественичка и бивш депутат в Собранието на Република (Северна) Македония

Според македонската общественичка посещението на президентката на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова у нас през изминалата седмица е трябвало да бъде официално такова, вместо от частен характер, или пък да бъде отправена покана към българския премиер или президент за официално посещение в Северна Македония.

Корубин заяви, че реториката спрямо България на македонския вицепремиер Александър Николовски е класически език на омразата.

„Говорът на вицепремиера Александър Николовски не е нито политически, нито дипломатичен, нито цивилизован. Думите му са насочени не само към България, но и към всички онези вътре в Северна Македония, които поддържат Договора за приятелство с България и искат да видят страната като членка на ЕС“, подчерта македонската общественичка.

По нейните думи обаче по-остра реакция от България или ЕС би било в полза именно на антиевропейските сили в РСМ, които провокират подобни скандали между нашите две държави.

За разлика от свободата на словото в българското общество, при нас е съвсем различно. Тук нямаше никакво осъждане на думите на Николовски – нито от албанските партии коалиционни партньори на ВМРО-ДПМНЕ, нито от опозицията, нито от медиите.

Никица Корубин, македонска общественичка и бивш депутат в Собранието на Република (Северна) Македония

„Допускането на подобен език на омразата говори за това колко пленено е все още македонското общество по определени теми, за които няма свобода на словото, а има поляризация – или си с нас, или си против нас“, констатира Корубин.

Бившата депутатка в Собранието не смята, че всички министри, членове и функционери на ВМРО-ДПМНЕ са против конституционните промени и вписването на българите.

„От разговорите ми с политици във ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ мога да кажа, че там има и проевропейски, и антиевропейски струи“, посочи тя.

„Все пак, за Северна Македония няма алтернатива на членството в Европейския съюз. Затова смятам, че албанската формация VLEN, която управлява заедно в коалиция с ВМРО-ДПМНЕ, трябва да преразгледа участието си във властта и да се извърши натиск към управляващите за изпълнение на поетите международни ангажименти“, коментира още Корубин.

 

Целия разговор вижте във видеото.