Европа

Шарл Мишел призова Скопие да спазва и прилага поетите задължения по пътя към ЕС

От Euronews България Euronews България
Charles Michel Twitter Християн Мицкоски, министър-председател на Северна Македония, и Шарл Мишел, председателят на Европейския съвет Снимка: Twitter

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова днес Република Северна Македония да спазва поетите задължения, да прилага правно обвързващите споразумения и да продължи с решимост реформите по пътя към ЕС. Той написа това послание в социалната мрежа "Екс" след вчерашната си закрита среща с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски, предаде БТА.

Поздравих Северна Македония за геостратегическата ориентация и отдадеността към присъединяване към ЕС. Днес Северна Македония има истинска възможност да напредне по пътя към ЕС и да влезе в нашето семейство, добавя Мишел.

 

Мицкоски вчера беше в Брюксел заедно с лидерите на останалите пет държави от Западните Балкани. Гостите бяха поканени на работен обяд от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В свое изказване пред медиите премиерът на Северна Македония отново се оплака от България.

„Ние бяхме унижени. Не можем повече да приемаме ултиматуми, не можем да се развиваме като държава заради двустранни въпроси, свързани със Средновековието", каза Мицкоски след срещите си с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.