Европа

Андрей Ковачев, евродепутат: Ресорът на Екатерина Захариева е гръбнакът на основната идея на ЕК

От Рая Стоянова Рая Стоянова Репортер

По време на втората пленарна сесия на новия Европарламент Урсула фон дер Лайен представи проектосъстава на новия екип от еврокомисари. Три нови ресора бяха добавени, от които и този по отбраната. Новостите в комисията за миграцията и за отношенията ни с Република Северна Македония коментира пред екипа на Euronews България в Струсбург евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев.

"Този ресор (Стартъпи, изследвания и иновации) на Екатерина Захариева е гръбнакът на основната идея на Комисията - да се инвестира в конкурентоспособна икономика. Без инновации, без инвестиции в научна и развоена дейност и без бърза подкрепа за стартиращите млади предприятия, няма как да имаме инвестиции, да имаме растеж, да имаме увеличаване на брутния вътрешен продукт, а оттам заплатите и социалните придобивки. Всичко това е навързано. Така че, нашият ресор е важен за Европа, за европейскатаи за българската икономика", посочи Ковачев.

"Основната идея на този нов ресор за отбрана е да консолидира европейската отбранителна индустрия. Какво означава това? Да бъдеме по-ефективни, да произвеждаме основните видове въоръжение и елементи за отбрана много по-евтино, отколкото го правим сега, за да може да се конкурираме с производителите в Съединените щати.
В момента цената на нашето въоръжение е по-скъпо, което се произвежда в Германия, във Франция, в Испания, отколкото това, което се произвежда в Съединените щати", отбеляза той.

За България темата за присъединяване на Западните Балкани е приоритетна. Това, което бихме искали, е безпристрастност по отношение на следването на критериите, които е заложил самият Европейския съюз. Примерно, от Р.С. Македония - изпълнение на предложението на Европейския съюз, подкрепено от всички държави-членки, включително и ратифицирано от парламента в Скопие, да бъдат изпълнени, за да може да започне преговорите с Р.С. Македония и "Договора за приятелство и добросъседство" с двата протокола, подписани към него, също да бъдат изпълнявани. Да няма говор на омраза, да няма дискриминация, просто най-основни човешки права да бъдат спазвани", подчерта Андрей Ковачев.

 

Целия разговор вижте във видеото.