Европа

Европейската комисия ще подготви стратегия за гражданска защита от природни бедствия

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Новата Европейска комисия ще подготви стратегия за гражданска и военна защита в отговор на природните бедствия, които обхванаха Европа. Това заяви еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич в началото на третия ден от пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург. Това решение идва в момент когато няколко европейски държави се борят с опустошителни наводнения, които взеха и жертви.

 

Европа е най-бързо затоплящият се континент в световен мащаб. И е особено уязвима към екстремни метеорологични явления като това, което обсъждаме днес. И не можем да очакваме, че сегашните нива на готовност ще защитят европейските граждани от това ново по-високо ниво на заплаха. Ето защо трябва да укрепим капацитета на Европа за реагиране при бедствия чрез укрепване на механизма на ЕС за гражданска защита, включително чрез осигуряване на адекватно финансиране. Този повишен капацитет за реагиране при бедствия трябва да бъде съчетан с по-големи усилия за готовност, превенция и устойчивост.

Янез Ленарчич, европейски комисар по управление на кризи

Ленарчич поднесе и съболезнования на жертвите на трагедията. Темата за последиците от опустошителните наводнения в Централна и Източна Европа, предизвикани от бурята “Борис”, и подготовката на блока за действия при подобни бедствия, беше включена в дневния ред в последния момент. Това стана след като унгарският премиер Виктор Орбан отмени речта си в рамките на унгарското ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз, в която той трябваше да представи основните приоритети.

 

Междувременно стана ясно, че Брюксел ще приспадне 200 милиона евро глоба от фондовете на Европейския съюз за Унгария. Страната отказва да плати сумата й наложена ѝ от съда на Европейския съюз. 

До рекордната глоба се стигна, след като Унгария продължи да налага ограничения на правото на убежище. Сумата трябва да бъде платена на Европейската комисия еднократно. Будапеща пропусна първия срок в края на август, което накара изпълнителната власт да изпрати второ искане за плащане с краен срок 17 септември. Второто искане също беше пренебрегнато. А днес Комисията заяви, че ще задейства така наречената „процедура по прихващане“, за да приспадне глобата от разпределения за Унгария дял от средствата на блока.