Европа

Италия се подготвя за бурята "Борис"

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Италия се подготвя за проливни дъждове, тъй като бурята "Борис", обхванала Централна Европа, се насочва на юг. По-рано стана ясно, че най-малко 21 души са загинали в резултат на наводненията в Полша, Чехия, Австрия и Румъния. Същевременно заплахата от наводнения в Чехия постепенно намалява, но Южна Бохемия все още е изложена на риск.

Броят на наводнените места в страната е намалял от над 200 на малко над 130. А според кмета на град Плав, който е един от най-засегнатите, ситуацията се подобрява.

В момента ситуацията се нормализира, а нивото на водата започва да намалява, защото изпускането на язовир „Римов“ е в ход. Дъждовете също спряха.

Андреа Плечингерова, заместник-кмет на град Плав

Бурята остави следи от разрушения и в Полша. Местните жители и екипите за спешна помощ обединиха усилията си, за да обезопасят реките в някои райони и да доставят вода и храна на евакуираните хора в други. Сериозни щети, причинени от бедствието, и в редица австрийски села. Десетки населени места в района са под вода, а много хора бяха принудени да се евакуират.

Междувременно, Унгария се опасява, че река Дунав ще излезе от коритото си в столицата на страната. Кметът на Будапеща предупреди, че градът може да се сблъска с най-тежките наводнения от десетилетие насам. Очаква се наводненията да засегнат 540 километра от унгарските реки. На свой ред унгарският министър-председател Виктор Орбан одобри откриването на резервоар по река Лейта, който ще задържа част от излишната вода. Превантивни мерки, като например ограничения на движението, бяха наложени в няколко селища.

Международните влакови услуги между Унгария и Чехия, Полша и Германия също ще бъдат засегнати.