Общество

Хората по света все повече губят доверие в политиката

От Николай Грозданов Николай Грозданов Международен редактор

Доверието и участието в избори по целия свят намалява осма поредна година. Тенденция, открояваща се в Европа, посочва доклад за глобалното състояние на демокрацията. За Европа поляризацията в политиката е сериозен проблем.

Това са държави от новините, но също и такива, за което външен човек не би си помислил - страни като Гърция, Гърция, Испания, Португалия, Нидерландия, Обединеното кралство. Те са все още много здрави, работещи демокрации. Но в някои части на системата нещата се пропукват. Това често се дължи на факта, че политиката оказва голям натиск върху функционирането на демокрацията. Има повече разделение. Има повече натиск от страна на политическите партии да се каже, че е необходима промяна. И, разбира се, има много граждани, които са недоволни от начина, по който демокрацията адресира ежедневните им нужди и опасения.

Сам ван дер Стак – директор за Европа в Международния институт за демокрация и подкрепа на изборите

Но няма само лоши новини в Европа. Подобрението в страните от Централна и Източна Европа затваря разделението между старите, утвърдени демокрации и по-новите, като помага на Европа да се обедини. Но защо политиката е загубила доверието на хората?

Виждали сме го в страни като Франция, Испания, Нидерландия, България, в цяла Европа имаше гласове за крайностите, които след изборите остават извън властта. Тогава хората се чудят защо изобщо да гласуват. Има и външен натиск. Сили като Русия, но също и други авторитарни сили, се опитват да злоупотребят с тази слабост, за да предизвикат още по-голямо недоволство. Натискът отвън се осъществява чрез дезинформация, кибератаки срещу изборите, чуждестранно финансиране, за което Европа едва сега се събужда.

Сам ван дер Стак – директор за Европа в Международния институт за демокрация и подкрепа на изборите

За Ван дер Стак в световен мащаб изборите са източник на безпокойство, с 10% по-малко избиратели в сравнение с преди 15 години, и с 20 на сто по-малко от изборите в последните години, когато загубилият кандидат не приема резултата.