Европа

Бъдещето на Европейския парламент: Ще остане ли цяла групата на "Идентичност и демокрация"?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Наближават решаващи дни за радикалната десница в Европейския парламент. Групата на консерваторите и реформистите, в която влизат "Италиански братя" и полската "Право и Справедливост", официално беше създадена, като броят на депутатите ѝ нарасна на 84. Тя е третата по големина група в Европейския парламент и има за цел да окаже силно влияние върху новите европейски политики. 

 

 

Политическата тежест се измести значително надясно и това ще направи ролята на Европейските консерватори особено стратегическа. Тя е центърът на тежестта в дясноцентристката политическа реалност и следователно тази промяна ще ни даде възможност да бъдем особено влиятелни.

Никола Прокачини, съпредседател на Европейските консерватори и реформисти 

Друга радикална дясна група е новата "Патриоти за Европа", основана на 30 юни от унгарския министър-председател Виктор Орбан заедно с националистическите партии на Чехия и Австрия. Тя би могла да привлече нови членове, като например френският "Национален сбор" или италианската "Лига". 

 

Някои от тези партии имат много прагматичен подход. Те се нуждаят от група, за да имат роли в парламента, да ръководят комисии и да получават пари. Така че те могат да направят компромис. Смятам, че има шанс те да се присъединят към новата партия на Орбан, а не към Европейски консерватори и реформисти. 

Франческо Николи, Институт Брюгел

Тези ходове могат да означават края на групата "Идентичност и демокрация", в която членуват депутатите от Лига и Национален сбор. Засега Идентичност и демокрация не разполага с необходимия брой членове, за да се конституира. Денят на истината ще бъде 8 юли, когато Патриоти за Европа и Идентичност и демокрация са насрочили учредителното си събрание.