Европа

„Патриоти за Европа“ обединява партии от Унгария, Чехия и Австрия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Националистически партии от Австрия, Унгария и Чешката република образуваха нова крайнодясна група в Европейския парламент. Унгарският политик Виктор Орбан обяви новия съюз „Патриоти за Европа“ заедно с лидера на Австрийската партия на свободата Херберт Кикъл и чешкия политик Андрей Бабиш. Обявяването на новата политическа група стана ден преди Унгария да поеме ротационното председателство на Европейския съвет.

Европейците искат три неща: мир, ред и развитие. А получават от елита в Брюксел война, миграция и стагнация.

Виктор Орбан – премиер на Унгария

Орбан допълни, че трите партии са обединили сили, за да станат най-голямата дясна група в Европейския парламент. Сравни групата с „ракета-носител“.

За да се създаде нова група в Европейския парламент, се изисква тя да е съставена от партии от поне една четвърт от 27-те държави членове на ЕС.

Унгарската ФИДЕС не принадлежи към нито една от големите групи в законодателния орган, след като се раздели с ЕНП през 2021 г. Австрийската партия на свободата бе част от групата „Идентичност и демокрация“, а доскоро партията на Андрей Бабиш – АНО – беше част от групата „Обнови Европа“, но преди дни излезе от нея.