Европа

Законът за природата скара коалиционните партньори в Австрия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Одобрението от Австрия на Закона за възстановяване на природата предизвика трус в управляващата коалиция в западноевропейската държава. Канцлерът Карл Нехамер от управляващата Австрийска народна партия ще оспори решението пред Съда на ЕС, а освен това ще подведе под съдебна отговорност министъра на околната среда и защитата на климата Леоноре Гевеслер, която даде своя глас за нормативния акт.

Нехамер обвини Гевеслер, която е от коалиционния партньор Зелените, че е нарушила конституцията на страната, като е гласувала от името на Австрийската република – действие, което противоречи на официалната позиция на правителството.

Законът за възстановяване на природата е насочен към защитата и опазването на биоразнообразието. Неговата цел е обръщане на десетилетна деградация на екосистемите.

След хаоса, последвал вота в Люксембург на Съвета по околна среда, дипломат от ЕС коментира, че министър Гевеслер е представлявал страната си и гласуването ѝ е „правно обвързващо“.

Но коалиционните партньори на Гевеслер са категорични, че действията ѝ са нарушение на конституцията и ще бъдат оспорени в съда. Нехамер дори я обвини, че е поставила идеологията на своята партия над закона.

 

Този спор е показателен за конфигурациите преди парламентарните избори в Австрия на 29 септември. Въпреки влошаването на отношенията със Зелените канцлерът Нехамер се въздържа от свикване на предсрочни избори. С аргумента, че е важно страната да не бъде потопена в хаос.

Леоноре Гевеслер защити своето решение да подкрепи закона за възстановяване на природата, като каза, че той предвижда „гъвкавост, включително отчитане на спецификите на всяка отделна държава“.