Европа

ЕС налага до 2030 г. да бъдат възстановени 20% от екосистемите

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

След месеци на преговори и много препядствия, Законът за възстановяване на природата беше приет от Европейския съюз. На срещата си в Люксембург министрите на околната среда успяха да постигнат квалифицирано мнозинство. Целта на закона е до 2030 г. да бъдат възстановени поне 20 % от сухоземните и морските територии на Съюза. Това е облекчение за екологичните организации.

 

Това е историческо решение, защото то наистина ще постави правно обвързващи цели за държавите членки да започнат да възстановяват много деградирали екосистеми. 

Сабиен Лиманс, Световен фонд за дивата природа

Това приемане обаче предизвика политическо вълнение. Всички погледи са насочени към Виена, която промени баланса на силите между столиците. Австрийският министър на екологията и климата утвърди този закон, което направи възможно получаването на квалифицирано мнозинство - решение, което е в разрез с линията, възприета от австрийския канцлер. Ръководителят на правителството, който е от дясноцентристката партия, заяви, че страната му възнамерява да се въздържи. Избор, който в крайна сметка беше отхвърлен от министъра.

Знам, че ще срещна опозиция в Австрия по този въпрос, но съм убедена, че е време да приемем този закон. 

Леонор Гевеслер, федерален министър по въпросите на климата и околната среда на Австрия

За защитниците на този закон Съюзът най-накрая може да продължи напред.

 

Това е закон, който се ангажира с диалог, за да се постигне възстановяване на екосистемите. И така дава възможност на всички икономически дейности, които зависят пряко от доброто състояние на опазване на природата, да продължат да се развиват.

Тереза Рибера Родригез, министър на екологията на Испания

В дългосрочен план този закон има за цел до 2050 г. да възстанови всички екосистеми, които се нуждаят от това. Държавите членки ще трябва да представят на Европейската комисия своите национални планове за изпълнение на тези ангажименти.