Европа

Лидерите на ЕС обсъждат кандидатурите за ръководни постове

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Лидерите на ЕС се събират на работна вечеря в Брюксел, за да решат въпроса с номинациите за висшите постове в евроинституциите.

Имената за следващи председатели на Европейската комисия и на Европейския съвет се завъртяха в публичното пространство още преди изборите за Европарламент.

Вторият мандат на Урсула фон дер Лайен начело на Комисията изглежда почти сигурен, особено след добрия резултат на ЕНП на изборите, чиито водещ кандидат е тя, макар в медиите да се появи информация, че настоящият председател на Европейския съвет Шарл Мишел предлага за поста гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

За поста председател на Европейския съвет се завъртя името на бившия португалски премиер Антониу Коща, а премиерът на Естония Кая Калас вероятно ще получи позицията на върховен представител по външната политика и сигурността.

 

Европейският съвет ще бъде мотивиран да осъществи институционалния обрат, да финализира процеса бързо, защото живеем в неспокойни геополитически времена. Изправени сме пред потенциално ново президентство на Тръмп. Лидерите много искат да имат нова комисия с нов дневен ред, която да бъде учредена възможно най-бързо.

София Русак – международен анализатор 

Номинациите трябва да бъдат одобрени и от Европейския парламент.

След седмица предстои редовно заседание на Европейския съвет, на което преговорите ще продължат.

Първото заседание на новоизбрания Европарламент ще бъде на 16 юли, когато евродепутатите ще излъчат свой председател. Възможно е новият председател на ЕК да бъде гласуван от ЕП през юли или през септември. 

 

Дългоочакван закон за защита на природата получи окончателно одобрение

Държавите членки на Европейския Съюз окончателно одобриха дългоочаквания план за по-добра защита на природата на територията на блока.  

Законът, който има за цел да възстанови екосистемите, видовете и местообитанията в ЕС, беше окончателно приет на среща на министрите на околната среда в Люксембург. Планът за възстановяване на природата е част от европейския "зелен курс". държавите членки ще трябва да изпълнят целите за възстановяване на конкретни местообитания и видове, като до 2030 г. обхванат поне 20 % от сухоземните и морските територии в региона.