Свят

Мелони обяви срещата на върха на Г-7 за успешна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

„Успех без страх от опровержение“ – думите на Джорджа Мелони на заключителната пресконференция на Г-7 не оставят място за тълкуване. Италианският премиер се оказа изключение сред колегите си, тъй като е единствената, излязла по-силна след изборите за ЕП.

Войната в Украйна доминираше дневния ред. Споразумението за 50 млрд. долара за подпомагане на защитаващата се страна чрез използване на печалбите от замразените руски активи беше сред главните постижения на срещата на върха.

 

Възнамеряваме да продължим подкрепата за Украйна. Решихме да засилим действията си с 360-градусов подход, за да позволим на нападнатата страна да погледне в бъдещето.

Джорджа Мелони – премиер на Италия

Като слабост може да се отчете, че Г-7 беше обвинена в двойни стандарти по отношение на позицията на групата за войната в Газа. Сред най-обсъжданите теми беше липсата на думата „аборт“ в заключителната декларация. Мнозина заподозряха напрежение между Италия и Франция. Мелони обаче отхвърли подозренията.

 

Когато дадено твърдение се повтаря, се прави препратка към предишни документи. Спорът беше напълно измислен, не е съществувал такъв на срещата на върха.

Джорджа Мелони – премиер на Италия

Присъствието на папа Франциск на срещата в Бари беше признато като успех за Мелони.

Общият консенсус относно подхода на Италия към Африка също беше акцент на срещата. Включването на страни от глобалния Юг, за да стане срещата на върха по-приобщаваща, също беше сред целите на Мелони. Но в дългосрочен план предстои да видим какви конкретни резултати ще донесе.