Общество

Животновъди и природозащитник сблъскаха позиции заради планинските пасища

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Животновъди блокират  движението на Подбалканския път край Калофер от 13 ч. до 14 ч. Недоволството е провокирано от проблем с предоствянето на планински пасища, част от територията на Национален парк „Централен Балкан, които по думите им са необходими за отглеждане на техните стада.

Още вчера фермерите излязоха  на протест със символичен палатков лагер в района на отбивката за град Калофер. Чрез недоволството си те алармират отговорните институции за проблемите си. Според тях държавата води политика по ограничаване на достъпа до планински пасища в последната година. Проблемът с ограничената паша засяга цяла Централна България, включително общините Калофер, Карлово, Павел баня.

"От 25 г. е проблемът. Взимат ни се пасищата, които са "изконно наши". Имаме от 8 до 10 акта, които са между 700 и 1000 лв. "Искаме да запазим поминъка си, традициите си и децата ни да останат тук да работят", коментира пред Евронюз животновъдът Димо Рашков. 

"Националните паркове са строго защитени територии, по закон трябва да се запазят екосистемите. Тези територии от 1998 г. са изключителна държавна собственост, а в плановете за управление се казва къде и как трябва да се извършват определените дейности", заяви в студиото на "Добро утро, Европа" природозащитникът Ирина Матеева. 

Целия разговор във видеото.