Икономика

Заради неизплатени компенсации: Животновъдите заплашват с протест в деня на вота

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Представители на животновъдния сектор заплашват с протести в деня на изборите – 29 октомври, заради неизплатените им компенсации за последствията от войната в Украйна и по мярката, която е свързана с тях. Това обявиха представители на бранша на пресконференция.

Те искат и оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев, както и на целия му екип. Животновъдите очакват плащане до края на седмицата. Средствата им бяха обещани в края на септември. Тогава зърнопроизводители и животновъди излязоха на протести в цялата страна, а действията им бяха прекратени след разговор с премиера Николай Денков и поети ангажименти към тях от страна на властта, свързани с компенсациите.

В момента украинските стоки в България унищожават българското и европейското производство. 1 кг сухо мляко от Украйна е 4 лв., кг замразени малини са 3 лв. Тук само брането е толкова, дадоха пример фермерите.

„50% от млякото в България, което се консумира, е внос. И то не прясно, а сухо мляко. Унижение е, че най-големите производители на мляко, сме без помощи. Целият бранш искаме оставката на министър Кирил Вътев. Нищо от нашите предложения не е вкарано в плана по възстановяване. 90 на сто от преработвателните предприятия правят колбаси от замразени вносни меса“, коментира Бойко Синапов от „Обединени български животновъди“.