Общество

Мирът е възстановен: Денков се извини за думата „терористи“ към земеделците

От Euronews България Euronews България

Имаме подписан меморандум със селскостопанския сектор. Няма победени, няма отстъпили. Всички печелят.“

Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков, след като бе подписан меморандум със земеделските производители, с което се сложи край на протеста на фермерите. Тракторите, паркирани на входа на София, се прибират.

Денков се извини на всички работещи и ангажирани в аграрния сектор затова, че ги е нарекъл терористи.

Извинявам се, тази дума не беше насочена към тях“, каза премиерът и уточни, че думите му били насочени към тези, които отказали да дойдат на разговори и не приели поканата му за диалог. 

„Всичко, което сме подписали съответства на споразумението между Украйна и ЕК. Там има режим по който се създава една платформа, в която чрез лицензи се контролира и регламентира износна от Украйна към държавите членки и специално към петте държави, които имаха този специален режим“, посочи Денков.

От своя страна земеделският министър Кирил Вътев изрази надежда да продължат да работят заедно със земеделския сектор, за да може да има повече българска продукция. „В крайна сметка работим за потребителите, българските граждани“, каза той.

Министерството на земеделието и храните започва да изготвя пакет от дългосрочни мерки и политики, които да дадат по-добро бъдеще на нашите земеделски производители, посочи животновъдът Симеон Караколев, който също е час от Инициативния комитет, организирал протестите.

„В крайна сметка има постигнат резултат. Ясно е, че няма как всяко нещо да бъде изцяло постигнато, но е важно да се стигне до консенсус, който да удовлетворява всички. Надявам се всички мерки по различните браншове наистина да дадат своя резултат в дългосрочен план“, заяви председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов, който подаде оставка като съветник на земеделският министър в знак на подкрепа за исканията на земеделските производители.

„Днес се подписа много фундаментален документ между земеделската общност и правителството на България. Оттук нататък ние се прибираме по родните места и продължаваме да правим това, в което се справяме най-добре, да се занимаваме със земеделие“, каза председателят на асоциацията на тютюнопроизводителите Цветан Филев

Целия брифинг в сградата на Министерския съвет след подписването на меморандума със земеделските производители може да видите в следващото видео:


Меморандумът влиза в сила от днес. Договорените параметри в документа са:

Точка 1 – продължаване на забраната за внос на слънчоглед от Украйна до изчерпване на количествата произведена продукция през стопанската 2022-2023 г. Водят се преговори с Европейската комисия за забраната за внос от Украйна на селскостопански култури, надвишаващи 10% от обема на нетното национално производство. Ще се изработи лицензионен режим за внос на пшеница, царевица и рапица съобразно договореното с ЕК.

Точка 2 – прието е решение от ЕК за съответствие на държавна помощ в подкрепа на ликвидността на земеделските стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна за сумата от 150 млн. лв. А допълнително осигурените средства в размер на 60 млн. лв. се полагат максимални усилия за съкращаването на сроковете за произнасяне от страна на ЕК до края на месец септември.
Точка 3 – земеделските стопани, подали заявление до 26 септември, ще получат подпомагане в рамките на 3 работни дни.
Точка 4 – помощта по de minimis в размер на 71 млн. лв. ще бъде разпределена на равни части за подпомагане на земеделските производители в сектор животновъдство, пчелен мед и растениевъдство.
Точка 5 – земеделските производители на мляко, които не могат да докажат реализация поради внос на сухо мляко от Украйна, да получат подпомагане по интервенциите на база правно основание форсмажор и разрешение от ЕК.