Общество

Фермер: Искаме изравнени ставки на субсидиите и за едрите, и за дребните животновъди

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Отложихме протеста в изборния ден, за да не ни свързват с политически намеси. След това проведохме още няколко срещи с Министерството на земеделието, като все пак имахме надежда, че нещата, които отстояваме като позиция, ще бъдат чути и ще бъдат предприети стъпки, за да се подобри нашата дейност. Все още не сме чути и комуникацията става все по-трудна.“

Това заяви в студиото на Euronews PrimeTime Цветомир Христов от Съюз „Обединени български животновъди“.

„Внасяме редица предложения, подписваме протокол официално, след 2 дена всичко е точно обратното на това, което сме договорили“, посочи той и уточни, че протестиращите настояват за изравнени ставки по de minimis за всички, независимо дали са достигнали максималния праг от 50 000 лв.

Всеки един животновъд да взима равнопоставено на другите. Сега отново се вкара модулираната ставка, която за едни, които имат определена бройка животни дава една сума, за другите с двойно повече животни дава наполовина.

Цветомир Христов, Съюз „Обединени български животновъди“

„Един малък производител работи на семейни начала и в повечето случаи има и друга работа. Големите осигурява работници, техника, те също има нужда да бъде компенсиран“, подчерта Христов.

По неговите думи на протеста днес не е имало само едри производители.

„Едрите са малко, около 90 човека. На протеста имаше 300-400 човека“, посочи той.

За следващата година няма предвиден бюджет за украинската помощ. Трябва да бъдат осигурени 426 млн. лева.

Цветомир Христов, Съюз „Обединени български животновъди“

„Дори месопреработвателите внасят на 100% замразена суровина от чужбина. Големите се справят горе-долу, малките не могат. Те внасят евтини продукти от друга държава, внасят дори и от Испания“, коментира фермерът.

„Ние искаме да ни се гарантира, че ще имаме сигурност да работим“, отбеляза той.

„Призоваваме за оставката на министъра на земеделието заради нежеланието му да комуникира с нас. Има планове другата седмица отново да излезем на протест и да искаме среща с финансовия министър и министър-председателя“, каза още той.

 

Целия разговор вижте във видеото.