Общество

Фермери протестираха в София с искания за оставка на земеделския министър и спасяване на сектора (Обновена)

От Саня Петкова Саня Петкова Репортер

Земеделци и животновъди излязоха на национален протест в центъра на София, който започна пред сградата на земеделското министерство и ще завърши пред Министерския съвет.

Протестиращите настояват за оставката на земеделския министър Кирил Вътев, защото ги определи като "алчни" и не са изпълнени исканията им за подобряване на финансирането на бранша. Според протестиращите държавата не подпомага сектора и обрича животновъдството на гибел.

Самият Вътев още вчера разкри, че по време на протеста няма да бъде в София.

Напрежението обаче постепенно ескалира. При протестиращите дойде заместник-министърът на земеделието Александър Йоцев.

Поради опасения, че ситуацията може да ескалира, полицаите прибраха Йоцев в министерството.


"Тежък упадък" 

„Браншът отива към тежък упадък. Искаме хората да могат да ядат български плодове и зеленчуци и месо, и да пият българско мляко“, заяви Димитър Зоров от Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ).

По думите му шествието и протестът са законни. „За организацията сме разговаряли с МВР. Автобусите ще оставят хората пред земеделското министерство и ще отидат пред бившия партиен дом. Призоваваме столичният кмет да бъде съпричастен и да определят място пред Министерството на земеделието да изчистят колите от синята зона, за да могат протестиращите да дойдат“, заяви Зоров.

Позицията на Димитър Зоров подкрепиха Бойко Синапов от Обединени български животновъди; Пенка Христова - Институт на жените фермери; Иван Чалъков - Съюз на животновъдите в България; Мария Степанчева - Асоциация на биволовъдите в България; Велин Георгиев - Национална асоциация на оранжерийните производители.

„Министърът на земеделието ни нарече алчни. Ние не сме алчни, а работещи хора и затова се обръщаме към ГЕРБ и ДПС да подкрепят нашето искане за оставка на министъра“, каза Бойко Синапов.