Общество

Кирил Вътев: Чакаме писмен отговор от ЕК, за да пристъпим към изплащане на компенсациите на земеделците

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Правителството очаква разрешение от Брюксел, за да може да няма таван за помощите към зърнопроизводителите след падането на забраната за внос на украинско зърно. Това каза земеделският министър Кирил Вътев. По думите му  без  одобрението, страната няма как да изплати парите, тъй като може да влезе в наказателна процедура заради нерегламентирана държавна намеса.

„Всички помощи, по които са поети ангажименти в Мнемурандума в момента са изплатени. Единственото, което продължава като процес, но подчертавам, че това е процес на преговори с Европейската комисия, да отпаднат таваните по украинската помощ, както я наричаме разговорно. Очакваме писмен отговор и единствено след такъв ние можем да пристъпим към изплащане“, обясни още министър Вътев.

Основното разделение е на земеделски производители и преработватели. Затова ние още в началото обявихме, не сме против браншовите организации, нека това бъде ясно. Никой не отрича тяхната необходимост, но не в този вид на пълен хаос, който се случва в момента, каза още Вътев. Към този момент всеки би могъл да регистрира една асоциация на ловиците на пеперуди и скакалци и да отидем в министерството да предявяваме претенции за каквото се сетим, отбеляза още той.

Според него това не е нормално и е необходим закон, който да регламентира както правата, така и задълженията на браншовите организации, но и на техните членове.