Европа

Движение "Пет звезди" влиза в парламентарната група на левите в Европейския парламент

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Движение "Пет звезди" в Италия ще се присъедини към групата на Левицата в ЕП. Популистката партия, която беше заедно с депутатите на Найджъл Фарадж преди Брекзит, се опитва да намери ново политическо семейство.

Левицата изглежда готова да приеме "Пет звезди", въпреки че е наясно с противоречията около партията.

Всички членове на нашата група трябва да подпишат декларация за сходство на политическите идеи. Ние, разбира се, ще обсъдим политическите въпроси с тях и ще видим дали ще се присъединят към групата или не.

Мартин Ширдеван – съпредседател на Левица

В последните години "Пет звезди" опита да се присъедини към Зелените, либералите, и дори към социалистите, но без успех.
Междувременно Левицата, чиято група е сред най-малките в ЕП, преизбра своите съпредседатели - Манон Обри от Франция и Мартин Ширдеван от Германия.
Европейските консерватори и реформисти, третата по големина група, също проведоха учредително заседание в Бруколи, Сицилия.
Групата също има двама съпредседатели – Никола Прокачини и Йоаким Брудзински.Това означава, че полската партия "Право и справедливост" е решила да остане в групата на европейските консерватори, вместо да се присъедини към новата група "Патриоти за Европа", с която е водила преговори.