Европа

Недоволството на Mелони: Италия очаква висок пост в следващата Европейска комисия

От Euronews България Euronews България

Премиерът на Италия Джорджа Мелони се противопостави на договарянето на най-висшите постове в ЕС, включително с гласуване „въздържала се“ за кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. Мелони е недоволна от метода на номиниране. Остават няколко седмици до гласуването на номинираните в Европейския парламент. Какво стои зад позицията на Мелони?

Целта на назначенията на висши длъжности в ЕС е признание за посланието, отправено на европейските избори – че политиките на Макрон и Шолц бяха отхвърлени. Не само италианците казват това. Избирателите във Франция и Германия отхвърлиха техните политически програми. Не виждаме защо трябва да продължим да вярваме в съществуването на френско-германската ос, когато тя вече е разрушена от избирателите и в двете страни.

Томазо Фоти – председател на групата на „Италиански братя“ в долната камара на парламента

Рискът Италия да се окаже изолирана не е вариант. От ключово значение е стратегията, която ще избере Мелони.

„Топката е в полето на италианския премиер, тя със сигурност има стратегия. Начинът, по който се избират институциите на Европейския съюз, е много различен от начина, по който протичат националните избори. В случая с Мелони трябва да имаме предвид, че тя е лидер на Европейските консерватори и реформисти. Когато става въпрос за вземане на решения за назначения на висши длъжности в Съюза, двете роли оказват влияние върху избраната от Мелони стратегия“, коментира професорът по право на ЕС Енцо Моаверо Миланези.

От критично значение е какво ще се случи във Франция след втория тур на изборите.

„Изходът от изборите във Франция ще изясни каква сила са набрали десните партии в Европа. Трудно е да се помисли, че балансът на силите в Брюксел ще изключи факта, че и във Франция, и в Италия ще има твърдо дясно мнозинство“, казва политическият анализатор и главен редактор на сайта Formiche.net Роберто Ардити.

След разочарованието от договарянето на висшите постове правителството на Мелони се надява да получи висок пост в следващата Европейска комисия.