Европа

Какво следва за номинираните за ръководните постове в ЕС?

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Те са избрани да ръководят Европейския съюз: Социалистът от Юга Антониу Коща, консерваторката от Запада Урсула фон дер Лайен и Кая Калас, либерал от Изтока.

И тримата получиха подкрепата на европейските лидери.

Но Фон дер Лайен, действащият председател на ЕК, трябва да бъде утвърдена чрез гласуване в Европейския парламент. Тя признава, че не може да разчита само на коалицията между консерватори, социалисти и либерали.

Ще се свържа и членове на ЕП от други групи освен платформата. Това е въпрос на убеждаване, ако е възможно, за широко мнозинство за силна Европа. Върху това ще работя интензивно през следващите три седмици. И ще видим какво ще стане.

Урсула фон дел Лайен – председател на Европейската комисия

Естонският премиер Кая Калас бе избрана за върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността. Тя е добре позната с твърдата си позиция срещу Русия. Но ще се нуждае и от подкрепата на евродепутатите.

Това е огромна отговорност във време на геополитическо напрежение, има война в Европа и нарастваща нестабилност в глобален мащаб. Това са основните предизвикателства пред европейската външна политика.

Кая Калас – премиер на Естония

Бившият премиер на Португалия Антониу Коща ще заеме поста председател на Европейския съвет на 1 декември. Той обеща да насърчи единството между 27-те страни членки и да приложи програмата за стратегическо развитие на Съюза.