Европа

Франция избира: Ще успеят ли крайнодесните да вземат властта?

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Франция гласува на предсрочни избори за парламент, които могат да прекроят политическия пейзаж в страната и да изведат до управлението крайнодясната партия „Национален сбор“. Именно тя спечели изборите за ЕП на 9 юни и победата ѝ предизвика президента Еманюел Макрон да разпусне Националното събрание и да свика извънредния вот, за да пресече устрема на радикалната партия към властта. 28-годишният лидер на „Национален сбор“ Жордан Бардела е на път да стане най-младият министър-председател в историята на Франция, ако неговата сила успее да спечели мнозинство.

Издигането на Жордан Бардела като надежден кандидат за министър-председател е удивително. Ако трябва да съм честен, той е доста впечатляваща личност. Не бихте си представили, че много млади мъже или жени на 28 години имат такъв авторитет и увереност, когато говорят пред медиите и спорят с опоненти. Фактът, че не много опитни лидери могат да бъдат разглеждани като потенциални премиери, говори нещо за доверието в политическата класа като цяло.

Еманюел Ривие – политически експерт

49 милиона регистрирани избиратели са призовани да пуснат гласа си в 577 избирателни района – по един за всяко място в Националното събрание, долната камара на парламента. Кандидатите, които спечелят над 50 процента от гласовете в своите избирателни райони, биват избрани на първи тур. В повечето случаи обаче никой кандидат не успява да направи това и се организира втори тур. За да се класират за него, кандидатите трябва да съберат поне 12.5 процента от вота на първи тур. Вторият тур се печели от партията с най-висок резултат, той е насрочен за 7 юли.

Не мога да си представя, че възход на „Национален сбор“ би продължил дълго. Това би била важна реакция във френското общество. Въпреки това въздействието върху ЕС ще бъде силно. Г-жа Льо Пен е приятелски настроена към руския президент. Тяхно управление ще се отрази на отношенията с Русия и на участието ви във войната в Украйна. Ще окаже влияние и върху развитието на Европейския съюз. Тя не е фен на Съюза.

проф. Патрик Уайл – преподават по история

Основната надпревара, според проучванията, ще бъде между три основни блока. Единият е на твърдата десница в лицето на "Национален сбор" на Марин Льо Пен и потенциални нейни партньори. Другият е съставен от четири леви партии, обединили се под името "Нов народен фронт" – Социалистическата партия, крайнолявата "Непокорна Франция" на Жан-Люк Меланшон, зелената "Еколозите" и Френската комунистическа партия. Третият е центристкият блок около президентското мнозинство с водеща роля на "Ренесанс" и други по-малки партии като Демократично движение и "Хоризонти".