Европа

Германският канцлер Олаф Шолц е притеснен от възхода на крайнодесните партии във Франция

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че е притеснен за възхода на крайнодесните партии на предстоящите парламентарни избори във Франция. След победата на Национален фронт на вота за Европейски парламент, Еманюел Макрон разпусна парламента и отново изпрати избирателите до урните. В момента партиите около Марин льо Пен имат най-голямата подкрепа в социологическите проучвания. 

Наистина съм притеснен за изборите във Франция. Искам да подчертая това и се надявам, че партиите, които не са Льо Пен - така да се изразя - ще успеят на тези избори. Но това трябва да решат французите. В комисиите, в които заседавам, винаги ще виждаме френския президент Макрон. Въпреки това, победа на десни би била промяна.

Олаф Шолц, канцлер на Германия

Шолц изрази и цялостното си притеснение от възхода на крайнодесните в целия ЕС. На 9 юни дяснопопулистката партия Алтернатива за Германия(AfD) също отбеляза най-добрият си резултат в национален мащаб като спечели 15,9% от гласовете. Поглеждайки към предстоящите избори в източните провинции на Германия, Шолц беше по-оптимистично настроен. Той заяви, че е убеден, че десните партии могат да бъдат държани под контрол.