Европа

Франция преди изборите: Обединение вляво, Марин льо Пен се фокусира върху президентския пост

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Опозиционните леви партии във Франция обещаха да работят заедно и да издигнат общи кандидати за предсрочните парламентарни избори по-късно този месец. Те твърдят, че ще се противопоставят на правителството и на крайнодясното движение на Марин льо Пен. Социалистите, зелените, комунистите и по-радикалната партия „Непреклонна Франция“ в съвместно съобщение отправиха призив за обща платформа, която да „представи алтернатива на президента Еманюел Макрон и да се бори срещу проекта на крайната десница“. Припомняме, че блокът работеше заедно по време на предишната парламентарна кампания през 2022 г., преди борбата за лидерство и различията в политиките да доведат до пукнатини в съюза им.

Междувременно, според първото публикувано проучване на общественото мнение крайнодесният "Национален сбор" ще получи най-много гласове, без обаче да си осигури абсолютно мнозинство. По-късно в интервю за френска телевизия Марин льо Пен заяви, че председателят на партията Жордан Бардела ще бъде министър-председател, ако дясната група спечели достатъчно гласове.

 

Смятам, че имаме историческа възможност да върнем Франция в правия път. Аз съм човек на истината, като винаги съм казвала на френския народ, че в продължение на месеци работим, за да изпълним по най-добрия начин задълженията, които ни е възложил френският народ. Аз ще се насоча към президентството, а Бардела към премиерския пост.

Марин льо Пен, лидер на френската партия „Национален сбор"

28-годишният Бардела е смятан за изгряваща звезда в антиимигрантската партия и сериозна заплаха за президентството на Еманюел Макрон. Припомняме, че лидерът на центристите обяви, че ще разпусне френското Национално събрание и ще свика предсрочни избори поради сериозното поражение на изборите за Европейски парламент през 2024 г. Партията „Ренесанс“ на Макрон получи едва 15 % от вота на французите, докато Националният съюз на Льо Пен събра 30 %.