Европа

Заради първото място на крайнодясната "Национален сбор" на евровота, Макрон разпусна парламента

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Изборите за Европейски парламент имаха огромно и незабавно въздействие върху вътрешната политика на Франция.

След като претърпя тежка загуба от крайнодясната партия "Национален сбор", президентът Еманюел Макрон разпусна Националното събрание и свика предсрочни избори.

В обръщението си Макрон посочи, че е решил да върне избора за политическото бъдеще на страната на избирателите и обяви, че изборите ще бъдат на 30 юни и 7 юли.

 

Това е сериозно и тежко решение, но преди всичко е акт на доверие. Увереност във вас, скъпи сънародници, в способността на френския народ да направи справедлив избор за себе си и за бъдещите поколения.

Еманюел Макрон – президент на Франция

Марин льо Пен, лидер на "Национален сбор" приветства решението на президента и каза, че нейната партия представлява "основната сила за промяна" във Франция.

Готови сме да упражняваме власт, ако френският народ ни гласува доверие на бъдещите законодателни избори. Готови сме да обърнем пътя на страната, да защитим интересите на французите, да сложим край на масовата имиграция, да направим покупателната способност на французите приоритет.

Марин льо Пен – лидер на "Национален сбор"

"Национален сбор" завърши на първо място с 31.7% от гласовете, като по този начин стана първата френска партия, получила над 30 на сто от гласовете на европейски избори от 1984 г. насам.

Далеч назад, на второ място, е партията на Макрон "Ренесанс" с малко над 14 на сто. Социалистическата партия е трета с 14%.

Съобщението на френския президент Еманюел Макрон, че ще разпусне Националното събрание, след като партията му претърпя съкрушително поражение от крайнодясната партия "Национален сбор", предизвика шок във Франция и в целия ЕС. Сега президентът ще има около 20 дни, за да излезе с план за спечелване на мнозинството от местата във френския парламент на изборите, които ще се проведат на 30 юни и 7 юли.

София Каценкова – Euronews, Париж