Европа

Кои са първостепенните задачи на новите членове на ЕП?

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Граждани от 27-те държави от ЕС избират новите членове на Европейския парламент, който след това ще пристъпи към назначаване на свой председател.

Новият законодателен орган ще включва 720 членове, с 15 повече от изборите през 2019 г.

Едно от първите решения е изборът на председател – вот, който изисква абсолютно мнозинство. В последните мандати постът се разпределяше на ротационен принцип – за първите 2.5 години парламента бе оглавяван от представител на ЕНП, а за вторите – от представител на ПЕС.

Следващата стъпка е назначаване на председател на Европейската комисия. По неписана договорка това е кандидатът на спечелилата най-много гласове партия.

Същото важи и за членовете на Комисията – еврокомисарите. Кандидатите ще бъдат изслушани от депутатите, които ще гласуват дали да ги подкрепят или отхвърлят.

Изготвянето на законите е една от най-важните задачи на Парламента. Тя включва обсъждане, изменение и за финал договаряне на предложения, направени от Европейската комисия съвместно с Европейския съвет.

Въпреки че нито Парламентът, нито Съветът имат право да инициират законодателна процедура, те могат да поискат от Комисията да го направи и да изготвят предложение.

Две от другите големи задачи на парламента са приемането на бюджета на ЕС и контролът върху външната политика. Законодателите трябва да дадат зелена светлина за всяко разширяване на блока и всички договори за асоцииране.

Парламентът има също правомощие да принуди Комисията да подаде оставка, като гласува вот на недоверие.

През 1999 г, в светлината на скандал за измами и корупция, цялата Европейска комисия беше принудена да подаде оставка.