Европа

Започна гласуването за европейските избори: Какво очакват европейците?

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Гласуването на гражданите на европейските избори често е съпроводено с очакване, че нещо ще се промени за добро. Според Бойд Вагнер, главен анализатор οт Центъра за социологически проучвания на Евронюз, данните показват, че основните въпроси, които вълнуват европейците, са икономиката, но също така и сигурността. Очакванията им са за повече стабилност.

„Номер едно ще бъде икономиката, покупателната способност и инфлацията. Мисля, че на второ място, това, което е много общо за всяка страна, е миграцията. Тя продължава да бъде важен въпрос“, казва Бойд Вагнер, главен анализатор на Euronews Polls Centre.

Изглежда, че икономическите проблеми отново се появяват в Европейския съюз. 

За справяне с климатичните промени са необходими пари, така че икономиката е много важна.

Даниел, холандец

Е, икономическата стабилност - всички наши икономики са толкова взаимосвързани от глобална гледна точка. А в Ирландия имаме и местни проблеми. Знаете, че жилищната криза продължава да е огромна. Криза на разходите за живот. не мисля, че политиците приемат сериозно тези проблеми, особено политиците от Европейския парламент.

Брайън, ирландец

Политиците мислят повече за конкурентоспособността. Но за много европейски граждани това е ежедневие. Според експерти, отбраната изглежда да е най-важният приоритет на Брюксел. 

Ако политиците се притесняват за конкурентоспособността, става въпрос за бюджетите на държавите. Когато говорим за конкурентоспособност говорим и за бюджета на хората. А бюджета, това са техните пари. Сега, разбира се, има силна връзка, когато става въпрос за отбрана. Тогава виждаме, че хората също се притесняват за това, но това много зависи от мястото, където живеят.

София Русак, Център за политически изследвания на ЕС

Очакванията са различни в различните страни, но всички избиратели се нуждаят от по-добра перспектива за своето настояще и бъдеще.