Европа

ЕНП е най-голямата партия в ЕП, крайнодесните увеличават броя си

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Европейската народна партия получи най-много места - 189 - на изборите за Европейски парламент, показват предварителни резултати.

На второ и трето място са Прогресивният алианс на социалистите и демократите (135 места) и либералите от "Обнови Европа" (83).

Нарастват групите в десния политически спектър - Европейски консерватори и реформисти (72) и "Идентичност и демокрация" (58) - за сметка на Зелените, които остават с 53 места в законодателния орган.

Левицата ще разполага с 35 места, докато депутатите, необвързани с политически семейства, ще бъдат 45.

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК и кандидат за втори мандат, поздрави всички консервативни избиратели за победата, но призна реалностите – че радикалните сили са получили сериозна подкрепа.

Тези избори ни дадоха две послания. Първо, имаме мнозинство в центъра за силна Европа, това е от решаващо значение за стабилността. Центърът се държи, но също така е вярно, че крайностите отляво и отдясно получиха подкрепа. Затова резултатът идва с голяма отговорност за партиите от центъра. Можем да имаме различия по отделни точки, но всички имаме интерес от стабилност и всички искаме силна и ефективна Европа.

Урсула фон дер Лайен – кандидат на ЕНП за председател на ЕК

Крайнодесните партии постигнаха големи победи на изборите за ЕП, нанасяйки тежки поражения на двама от най-важните лидери в Съюза, френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц.

Фон дер Лайен каза още, че външни играчи се опитват да повлияят на посоката на Европа. Но заяви веднага, че работата на всички партии от центъра е да се противопоставят на тези опити за дестабилизиране и отслабване на Европа.

След изборите е ясно, че възходът на крайната десница е дори по-силен, отколкото много анализатори прогнозираха.

В следващия ЕП консерваторите и социалистите остават най-големите сили, докато либералите и Зелените губят позиции.