Политика

При почти напълно обработени протоколи: Победа за ГЕРБ-СДС, ДПС е втора сила в парламента (Обновява се)

От Euronews България Euronews България
Partien Dom Parlament BGNES Снимка: BGNES

ЦИК е обработила към този час 99.31% от бюлетините. 

Резултатът на националните избори показва 7-партиен парламент, като бариерата прескача и изненадата на тези избори партия "Величие".

Разликата между ДПС и ПП-ДБ вече е над 2 процентни пункта.

При обработени  99.31%протоколи на секционните избирателни комисии (СИК) в районните избирателни комисии (РИК) резултатите са:

ГЕРБ–СДС - 24.68%

ДПС - 17.04%

ПП–ДБ - 14.39%

„Възраждане“ - 13.77%

„БСП за България“ - 7.05%

ИТН - 5.96%

"Величие" - 4.65%

При тези резултати изчисленията на агенция "Маркет линкс" сочат, че в 50-ото Народно събрание разпределението на мандатите ще бъде както следва:

ГЕРБ-СДС - 68
ДПС - 47
ПП-ДБ - 39
"ВЪЗРАЖДАНЕ" - 38
БСП - 19
ИТН - 16
"ВЕЛИЧИЕ" - 13

 

За Европейски парламент при обработени 99.33% протоколи, данните сочат, че шест политически сили изпращат представители в Европа. 17-те места в новия Европарламент, отредени за страната ни, ще бъдат разпределени между ГЕРБ-СДС, които печелят 23.53 %, следват ги ДПС с 14.63 %, ПП-ДБ с 14.50 %, "Възраждане" с 13.98 %,  БСП със 7.00 % ; ИТН с 6.04 %. Партия "Величие" получава  4.07 % подкрепа, които не са достатъчни за влизане на представители в ЕП. 

 

След близо 17 часа изборните книжа бяха предадени. Имаше и забавяне, причина за което бяха аритметични грешки в протоколите, заради големия брой преференции във вота. Вижте във видеото:

 

Вотът зад граница е преминал без затруднения, съобщиха от Министерството на външните работи. Последни упражниха правото си на глас сънародниците ни в Лос Анджелис.

По информация на дипломатическите и консулските ни представителства всички избирателни секции по света вече успешно са приключили работа и са предали своите изборни книжа. Припомняме, че българските граждани имаха възможност да гласуват в общо 769 секции в 60 държави, като най-голям брой от тях бяха разкрити в Европа.

 

Прогнозните резултати вече наредиха депутатските места в 50-ото Народно събрание. След като в неделя част от партиите избраха да благодарят на избирателите си в социалните мрежи, днес дойдоха и първите официални коментари. 

Освен тях на дневен ред дойде и първата оставка след изборите. 

Обобщението вижте във видеото: