Общество

Полина Витанова, секретар на 23 РИК: Не мога да кажа кога ще приключим, няма да е до утре на обяд (Обновена)

От Euronews България Euronews България
23RIK

“Дошли са само подвижната секция и тази в следствието. Много по-бавно става всичко, на предишни избори в 20:30 ч. вече много изборни протоколи бяха пристигнали.” Това заяви секретарят на 23 РИК Полина Витанова от зала „Арена София“, където се предават и обработват изборните книжа.

Витанова уточни, че „Арена София“ трябва да приеме 633 секции от 23 МИР и според нея до утре на обяд няма да приключат. “Засега прогнозата е, че до обяд няма да свършим”, уточни секретарят на 23 РИК.

Тя коментира, че двата избирателни списъка и проблемите с машините са забавяли секционните избирателни комисии.

“Отново имаше проблеми с машините в почти всяка СИК. Те отпечатваха празни бюлетини, опашки от избиратели, някои секции трудно се организираха с двата избирателни списъка, бавно ставаха нещата, забравяха и печати да поставят”, добави Полина Витанова.

Повече вижте във видеото:

Как протича предаването на изборните книжа в столицата - вижте и от прякото включване на Стефан Борисов малко след 23 ч.:

 

Официално: ЦИК обяви край на изборния ден, отчита по-ниска активност в сравнение с миналогодишния вот

 

Изборният ден завърши, а ЦИК отчита по-ниска избирателна активност спрямо изборите през миналата година. 

Изборният ден днес официално приключи. Това обяви Централната избирателна комисия. Според Изборния кодекс изборният ден продължава до 20 часа, но на места, където все още чакат желаещи да гласуват, може да бъде удължен до 21 часа - както стана в някои секции в страната, и три в София.

Протичането на вота "2 в 1" беше определено като спокойно от ЦИК, въпреки проблеми при гласуване с машини. Голяма част от жалбите и сигналите - които са общо 72, бяха свързани именно с машинното гласуване.

145 са устройствата извън строя и в секциите с неработещи машини се премина към гласуване с хартия. Машини разпечатваха непълни или празни бюлетини и се наложи, който не е успял да подаде гласа си на устройство, да гласува с хартия. Оказа се и че секционните избирателни комисии масово не са слагали печати на машинните бюлетини и ЦИК взе решение все пак те да са валидни.

Предстои в ЦИК да пристигнат книжата на всички 31 Районни избирателни комисии за повторна обработка на резултатите. Първите се очакват до няколко часа. На 12 юни трябва да бъдат обявени резултатите за Европейски парламент, а на 13 - за националния.