Европа

Европейски лидери изтъкнаха важността на всеки глас

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Около 370 милиона граждани на ЕС избират новия състав на Европейския парламент. Сегашните десети поред избори са първите след Брекзит и заради излизането на Великобритания броят на евродепутатите се увеличава до 720.

Лидери на европейски държави откроиха значението на всеки един глас на изборите за Европейски парламент. Милиони европейци избират своите представители в законодателния орган, чийто следващ мандат ще бъде ключов за бъдещето на Съюза. За Виктор Орбан изборът е между войната и мира. За други ръководители, демокрацията е в опасност. Ето още: 

Виктор Орбан – премиер на Унгария: Следях предизборните кампании във Франция, Германия, Италия. Всички бяха за войната, така че това е общоевропейски въпрос. Смятам, че е уместно изборният резултат да се тълкува така, сякаш хората в Европа са изразили мнението си за войната и мира. Това е едната част от работата. Другата ще трябва да бъде свършена от американския народ, онези американци, които искат мир, на американските президентски избори. И тогава може да има мир.

В Европа има военна заплаха, защото европейските велики сили искат да воюват.

Петер Мадяр – лидер на опозиционната партия ТИСА: Не искам да изпращам никакво послание на Виктор Орбан, избирателите ще изпратят силно послание на Орбан. На тях им писна от корупцията, лъжите и пропагандата. Знаете, че Унгария стана втората най-бедна и корумпирана страна в Европейския съюз. Бяхме водещ кандидат през 2004 г, а сега сме втората най-бедна страна-членка на Европейския съюз. Хората искат промяна, може би смяна на режима, но ще видим в края на деня.

Андрей Пленкович – премиер на Хърватия: Това е възможност за всички наши граждани да дадат гласа си за представители, които ще ни представляват в най-висшия законодателен орган – Европейския парламент. Институцията, която заедно с Европейския съвет, приема законите, бюджета, определя приоритетите и посоката на развитие на Европейския съюз. Затова участието на тези избори трябва да бъде максимално, за да имат нашите представители силна демократична легитимност. По този начин и Хърватия печели.

Александер де Кроо – премиер на Белгия: Всички избори са важни и за всеки избор хората ще кажат, че е най-важният. Но смятам, че сега сме на кръстопът в Европа, както и във всяка една страна, включително Белгия. Приоритетите са ясни. Работните места на хората, техните доходи, независимата им дейност. Но става въпрос и за мястото ни в света. Като европейци, подложени на натиск повече откогато и да било, ние трябва да сме по-обединени от всякога срещу хора, които нямат добри намерения спрямо нас.