Европа

Белгия гласува на европейски, национални и регионални избори

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Гражданите на Белгия гласуват на избори 3 в 1 – за Европейски парламент, федерален парламент и регионални съвети. Може да се гласува както на хартия, така и електронно.

На европейския вот трябва да бъдат избрани 22-ма евродепутати. Гласуването е задължително, като всички, навършили 18 години, са длъжни да се явят пред урните. И тук възходът на крайнодесните сили е очевиден. Хората са притеснени от тази тенденция.

Това е важен вот, защото Европа решава важни въпроси, които имат пряко въздействие върху нашето ежедневие. Страхувам се от възхода на крайната десница. Видяхме какво постигнаха в Нидерландия, тук в Белгия и особено във Фландрия десните партии стават все по-силни. Това е тревожен сигнал.

Доминик Стивънс – избирателка от Брюксел

Граждани на ЕС, които живеят в Белгия, също могат да гласуват на изборите за Европейски парламент. Общо над 8.35 милиона белгийски гласоподаватели и малко над 76 000 граждани на ЕС са призовани да отидат до урните. В това число влизат и около 830 000 белгийци, които ще гласуват за пръв път. 

Както се случва в последните години, за федералните избори не се очертава мнозинство за нито една от партиите, което предвещава дълги и сложни преговори за коалиционно правителство.