Европа

Преди евровота: Белгия и Полша наблягат на киберсигурността си

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Разплитане на нишката на социалните мрежи и понякога сортиране на истинското от фалшивото. Но преди всичко, откриване на манипулирана информация. Това е работата на анализатор, който работи дискретно за вътрешната разузнавателна служба. Киберкомандването на Белгия - част от армията на страната - е в повишена готовност преди европейските избори. 

Това, което се стремим да открием, са аномалии, като внезапното увеличаване на броя на публикациите, лайковете по дадена тема, или появата на нови участници.

„Том“, Анализатор по киберзащита в Белгия

През април в Брюксел се събират европейски личности от консервативната десница и крайната десница. Службата за външно разузнаване внимателно проучва обмена на информация във фиксираната мрежа. 

Сивата зона на екрана представлява дискусии на тема тази политическа конференция. Докато сините точки са хора, които наблюдаваме често, защото са част от проруското движение. Намесата в политически разговор, който физически е базиран в Белгия има за цел да популяризира или засили съществуващия хаос около тази конференция.

„Том“ - Анализатор по киберзащита в Белгия

Рисковете от чуждестранни опити за манипулиране на общественото мнение са високи по време на избори. Белгия и Полша са последните от редица европейски държави, които бързо предприемат мерки за ограничаване на дезинформацията и защита на националната сигурност, тъй като все повече правителства на континента приемат сериозно предполагаемото „зловредно влияние“ на Кремъл.