Европа

Кибератаките, зад които стои Русия, са се удвоили в ЕС през 2024 г.

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Разрушителните цифрови атаки, много от които са проследени до подкрепяни от Русия групи, са се удвоили в Европейския съюз през 2024 г. и са насочени и към измами, свързани с изборите. Юхан Лепасаар, ръководител на Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност, заяви, че атаките с геополитически мотиви непрекъснато се увеличават след пълномащабното нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

 

Това е част от войната, която Русия води физически в Украйна, но и цифрово в цяла Европа. Дезинформацията и манипулацията чрез изкуствен интелект, е голяма заплаха, когато става въпрос за избори. Заедно с нарастването на заплахата се повиши и осведомеността по въпроса. 

Юхан Лепасаар,  директор на Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност

Гражданите от 27-те държави членки на блока, ще гласуват от 6 до 9 юни за депутати в Европейския парламент на избори. Този вот ще оформи и изпълнителната комисия на ЕС. През последните седем месеца Европейската агенция за киберсигурност провежда учения и интензивни консултации за укрепване на устойчивостта на свързаните с изборите агенции. В годишния доклад за 2023 г. е отбелязано рязко нарастване на атаките с цел получаване на откуп и на инцидентите, насочени към публични институции. Лепасаар заяви, че методите за атаки - макар и в повечето случаи неуспешни - често са били изпробвани в Украйна, преди да бъдат разширени в страните от ЕС.

 

Един от най-големите проблеми са информационните манипулации и кампаниите за дезинформация, които наблюдаваме в Европа. Те са свързани с участници, които се присъединяват към руското правителство и да се опитат да повлияят на европейските избиратели в определена посока и да ги дезинформират.

Юхан Лепасаар, изпълнителен директор на Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност

Експертите предупреждават, че инструментите на изкуствения интелект, които сега са широко достъпни, също се използват за насочване към подвеждаща или невярна информация. 

Вярвам, че пред нас стои общественото предизвикателство да разбираме цифровата сигурност по същия начин, по който разбираме, сигурността в ежедневната ни среда. 

Юхан Лепасаар, изпълнителен директор на Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност

Според Лепасар киберсигурността неизбежно ще трябва да се превърне във втора природа за потребителите.