Европа

ЕК иска да намали кибератаките в Евросъюза с нов закон

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Европейската комисия предлага нови изисквания за производителите на устройства с интернет свързаност в опит да намали кибератаките в блока. Предложеният Закон за киберустойчивост предвижда стандарти за производителите, като например оценка на безопасността.

Изискванията ще засегнат устройства като охранителни камери, телефони и дори някои детски играчки. Властите в ЕС ще имат правомощието да изтеглят устройства и да налагат глоби на нарушителите. Производителите ще носят отговорност за сигурността на продуктите.

 

Часовници, хладилници, камери - всички те имат компоненти, които могат да обработват данни. Така че, имайки предвид риска, ако един продукт е компрометиран, той прониква по цялата верига и нанася значителни щети. А годишните разходи за кибератаки в Европа се оценяват на между 180 и 290 млрд. евро. Трябва да направим нещо.

Тиери Бретон, европейски комисар за вътрешния пазар 

От Комисията цитираха данни, според които в световен мащаб на всеки 11 секунди има по една кибератака, като по време на пандемията киберпрестъпленията са се увеличили.

За да се превърнат обаче новите предложения в закон, те трябва да бъде разгледани от Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз.