Европа

Проучване на Euronews: Крайнодясна сепаратистка партия води в предизборните сондажи в Белгия

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

райнодясна сепаратистка партия води в предизборните проучвания в Белгия, където през юни гражданите ще избират своите представители за регионалния, националния и Европейския парламент. Според проучване на Euronews "Фламандски интерес" има 23,5% от вота във Фландрия. Тя е холандскоговорящата северна част на страната, по-богата и по-населена от южната френскоговоряща Валония. Партията има ясна цел: да превърне Фландрия в независима държава.

 

 

Фландрия е демографската, политическата, финансовата и икономическата сила на Белгия. Проблемът е, че имаме само 50 % от политическата власт и има финансов трансфер от десния регион Фландрия към левия регион Валония, където се говори френски, който е близо до Франция. А на нас ни омръзна да им плащаме сметките.

 Том Вандендрише, член на ЕП от "Фламандски интерес", Белгия

Успехът на партията следва възхода на популизма и екстремизма в цяла Европа и се основава на противопоставянето ѝ на имиграцията. Но има и по-специфични причини.

 

Много фламандци смятат, че са спъвани от Валония, южната част на страната, и че биха се справили по-добре, ако са независими. Това е същият феномен, който наблюдавахме например при Брекзит.

Франсоа Жемен, политолог

Стратегията на "Фламандски интерес" е да се обедини с консервативната фламандска партия Нов фламандски алианс след вота. Заедно те могат да постигнат мнозинство от места в местния парламент.

Хората във фламандския град Мехелен обаче изглежда не са съгласни с това.

 

Всъщност се чувствам като истинска белгийка. Страната ни и без това е доста малка, така че би било жалко да я разделим.

Сандрин, служител

Мисля, че това не е добре, защото Белгия е малка страна. Не искам да бъдем още по-малки.

 Жорди, студент

Винченцо Дженовезе, Euronews: Според "Фламандски интерес" новата държава ще остане член на Европейския съюз и НАТО, като държава-наследница на Белгия. Но те също така имат амбицията да реформират ЕС в организация за икономическо сътрудничество между суверенни държави, без по-нататъшна интеграция.