Европа

370 милиона европейци избират новия състав на Европейския парламент

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Завесата на европейските избори се вдигна на 6 юни първо в Нидерландия. На следващия ден, 7 юни, я последваха Ирландия и Чехия, а на 8-и гласуваха Италия, Малта, Латвия и Словакия. Останалите страни от ЕС гласуват на 9 юни, включително България.

Изборите се провеждат на всеки пет години и са най-големите транснационални в света. Това са десетите парламентарни избори. Първите бяха през 1979 г, а сегашните са първите след Брекзит.

След излизането на Великобритания от блока броят на евродепутатите е увеличен – на 720.

По-малките страни имат по-малко евродепутати. Членовете на ЕП от по-големите държави представляват повече хора, отколкото техните колеги от по-малките.

Минималният брой места за държава е 6, толкова ще имат Кипър, Люксембург и Малта. Максималният брой е 96 – толкова ще има Германия. Франция изпраща в парламента 81 души. България избира 17.

Когато бъдат избрани, евродепутатите ще бъдат организирани в групи по политическа принадлежност, а не по националност. До този момент има 7 групи.

ЕНП и Прогресивният алианс на социалистите и демократите са най-големите. Следва групата „Обнови Европа“, която обединява либерални партии. Европейските консерватори и реформисти и „Идентичност и демокрация“ принадлежат към крайнодесния спектър, макар че имат много различия помежду си.

Зелени/Европейски свободен алианс и Европейска левица допълват пъстрата картина в полусферичната Пленарна зала.

Някои депутати не влизат в политически групи и остават независими.

Не очакваме големи промени, когато става дума за това кой ще управлява Европейския парламент. Но във всеки случай ще видим изместване вдясно. Има някои интересни сценарии, които могат да се оформят. Те ще направят задачата на партията победител – ЕНП – много по-трудна, отколкото беше досега. Така че ще има изместване вдясно. Въпросът е колко голямо?

Мария Демерцис – старши сътрудник в институт Брюгел

Въз основа на изборните резултати политическите групи ще трябва да преговарят за ръководни позиции в институциите на ЕС. Но преди това трябва да бъдат обявени резултатите – това ще стане най-рано в 20 ч в неделя. Държавите членки нямат право да публикуват резултати, докато не затворят последните избирателни секции.