Икономика

Еврото и фондовите борси регистрираха спад след решението на Макрон за избори

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Шокови вълни към пазарите изпрати решението на френския президент да свика предсрочни избори на 30 юни и 7 юли заради голямата загуба на неговата партия на европейските избори. В понеделник общата европейска валута поевтиня в междубанковата търговия. Политическата несигурност се отрази негативно на еврото, чийто курс се понижи в диапазона – 0.25-0.50 на сто.

В борсовата търговия в Париж, Лондон и Франкфурт водещите индекси също отчетоха сериозен спад.

Французите изпитват смесени чувства по отношение на хода на Макрон да свика избори. Някои смятат, че това е хазартен ход.

 

Разпускането на Събранието ми се струва много опасна игра. Опитът да се мобилизират французите в много сложен контекст за президентската партия ще изложи Макрон на риска мнозинството да се обърне. Не смятам, че това е добър ход.

Филип Блох – жител на Париж 

Крайнодясната партия „Национален сбор“ спечели изборите с 31.7% и ще има 30 евродепутати. Листата на коалиция „Нужда от Европа“, в която водеща е пропрезидентската партия „Ренесанс“, изпраща в Страсбург 13 души.

Решението на Макрон да обяви извънредни избори за Национално събрание може да има обратен ефект и да увеличи шансовете на Марин льо Пен да вземе властта, отбелязва френската преса.

Резултатът от европейските избори е тежък удар за президента, който се застъпва за общоевропейски решения за подкрепа на Украйна и за засилване на европейската отбрана.