Европа

Предсрочните избори във Франция пораждат съмнения в бизнеса

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

За пръв път Жордан Бардела от "Национален сбор" и отстраненият лидер на консервативната партия "Републиканците" Ерик Чиоти застанаха рамо до рамо, за да представят икономическите си програми пред MEDEF, водещата работодателска организация във Франция.

Целта бе да отговорят на притесненията на работодателите относно икономическите политики на крайната десница.

 

Вярвам в икономическата свобода, смея да кажа, че съм либерал! Нищо няма да е възможно, ако не намалим драстично публичните разходи.

Ерик Чиоти – бивш председател на "Републиканците"

Бяха посочени планове за намаляване на възрастта за пенсиониране до 60 години за хората, започнали работа преди да навършат 20 години, както и за намаляване на данъците на компаниите.

 

Правителството, което ще бъде съставено след парламентарните избори, ще наследи държавен бюджет и финанси почти пред фалит.

Жордан Бардела – лидер на "Национален сбор"

Предсрочните избори са риск за много инвеститори във Франция поради политическата нестабилност и вероятната победа на крайнодесните. Тази компания произвежда части за авиацията.

 

Не знаем какво ще стане, всичко зависи от правителството, което се формира... Не съм нито ляв, нито десен, но имам лошо предчувствие. Ще видим.

Стефан Росели – работник в "Итафран"

Изпълнителният директор твърди, че е готов да отложи инвестициите, за да избегне допълнителни рискове.

Щяхме да направим голямо придобиване за външен растеж, което ще отложим, за да не поемаме излишен риск. Намираме се в относително тревожна, несигурна ситуация.

Шарл льо Гоф – изпълнителен директор на "Итафран"

Политическата несигурност се усети в цяла Европа: миналата седмица пазарите бяха обхванати от разпродажба на акции след новината за предсрочния вот във Франция.