Европа

Преди изборите във Франция: Заплаха ли са крайнодесните за Испания и ЕС?

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Политическите партии на Испания се опитват да направят паралели между събитията във Франция и вътрешната политика на Испания. Сумар, младшият партньор в правителството на Педро Санчес, смята, че френският Нов Народен фронт се е вдъхновил от политиките на сегашната испанска изпълнителна власт. В Испания тя се смята за еталон за европейската левица. 

Мисля, че това, което е наистина необичайно и неочаквано в тези френски избори, е обединението на левицата и сформирането на новия Народен фронт. Смятам, че това е възможност да се избегне по-малкото зло. Така не се налага французите да избират между Макрон и Льо Пен, а това вдъхва надежда.

Елизабет Дювал, секретар по комуникациите, SUMAR

Страхът от едно крайнодясно правителство във Франция е осезаем, като има опасения за въздействието му върху европейската стабилност.

Ако намерението за тези избори е било да се разтърси френското общество за нарастващата подкрепа за бившия Национален фронт и други крайно десни формации, то тези намерения са грешни. Всички социологически проучвания сочат партията на Марин льо Пен и други крайно десни сили като явни победители. Вярвам, че това, което се случва във Франция, пряко засяга бъдещето на Европа.

Борха Бергареш, партньор в отдел "Комуникации и лидерство", Хармония

Анализаторите са единодушни относно важността на тези избори. Възможността партията на Марин льо Пен да получи значителна власт предизвиква тревога за бъдещето на европейското единство и демократичните ценности. От друга страна, испанската крайнодясна партия Vox подчертава сближаването между нейния лидер Сантяго Абаскал и Марин льо Пен.

Вашата партия, Вокс, и вашият председател, моят скъп Сантяго Абаскал олицетворяват испанското патриотично движение, на което знам, че мога да разчитам.

Марин льо Пен, Национален сбор

Испания следи отблизо изборите, които могат да повлияят на собствения ѝ политически пейзаж, оформяйки бъдещите стратегии и съюзи на нацията. Засега всички погледи са насочени към 7 юли, чиито резултати могат да предефинират европейската политика за години напред. 

Хайме Веласкес, Euronews