Европа

27-те лидери на ЕС се споразумяха за политическото ръководство на блока за идните 5 г.

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

След няколко седмици на напрегнати преговори лидерите на ЕС най-накрая се разбраха кои да са лицата, които ще заемат ръководните постове в Европейския съюз през следващите пет години. Урсула фон дер Лайен беше предложена за председател на Европейската комисия за втори мандат, бившият португалски министър-председател Антонио Коща - за председател на Европейския съвет, а министър-председателят на Естония Кая Калас - за ръководител на външната политика на блока. Сега Фон дер Лайен ще бъде представена за гласуване в Европейския парламент, където за преизбирането ѝ са необходими 361 депутати.

Бих искала просто и ясно да изразя благодарността си към лидерите, които подкрепиха кандидатурата ми за втори мандат като председател на Европейската комисия, и за мен е голяма чест и се радвам да споделя този много специален момент, надявам се скоро и в европейския парламент, с Антониу Коща и моята скъпа приятелка Кая Калас.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

Италианският министър-председател Джорджия Мелони обаче изрази силно недоволство от процеса, като заяви, че той не отчита напълно възхода на твърдите десни партии като нейната в изборите за Европейски парламент. Тя се въздържа при номинирането на Фон дер Лайен и гласува против номинирането на Кая Калас и Антонио Коща. Има опасения, че този неин ход е знак за предстоящи неспокойни времена за ЕС.

Всъщност Джорджия Мелони се въздържа. И аз смятам, че е много важно да се работи добре в Европейския съвет, да се работи с министър-председателя, с Италия, както и с всички останали държави членки, така че това е принцип за мен, който следвах през цялото време"

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

Следващото препятствие за Урсула фон дер Лайен е най-сложното. Гласовете в Европейския парламент за нейното преизбиране са не са ясни и нищо не е гарантирано. Тя казва, че иска да работи с коалицията на Зелените, социалистите и либералите. Вероятно обаче тя ще трябва да погледне по-далеч, към потенциално крайната десница, водена от Джорджия Мелони, което може да навреди на коалицията. Гласуването е тайно и ако тя загуби дори с един глас, изглежда, че няма втори план."

Шона Мъри, Euronews